Fot. Jarosław Madejski
Sandacz w sosie szafranowym
Składniki dla 4 osób:
Jedna sztuka sandacza lub dwa duże filety,
sól, pieprz,
świeży tymianek,
oliwa z oliwek,
masło klarowane.
Sos:
butelka białego wina wytrawnego, śmietana (36 proc.), sól, pieprz, sok z cytryny, cukier, nitki szafranu (należy na godzinę zamoczyć w ciepłej wodzie, aby wydobyć smak).
Przygotowanie:
filety ryby smażymy około 2 minut kładąc skórą na patelnię, następnie wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 185 stopni od 6 do 8 minut.
Sos:
wlewamy wino do garnka, redukujemy do połowy objętości, dodajemy przyprawy, na końcu śmietanę. Kiedy sos się zagęści dodajemy szafran.
Danie podawać z młodymi warzywami: na przykład z zielonym groszkiem i szparagami.
Marcin Szukaj, właściciel i szef restauracji Kuchnia
Wszystkie komentarze