Akademia Natura
Dr Krystyna Stepczyńska-Szymczak ponad 30 lat pracowała w Katedrze Botaniki i Ekologii na dzisiejszym Uniwersytecie Technologiczno- Przyrodniczym w Bydgoszczy. Wiedzę botaniczną, przekazywała także studentom innych bydgoskich Uczelni. Poza zajęciami teoretycznymi wychodziła ze studentami w teren. Aby ich bardziej zainteresować, zwracała ich uwagę na rośliny bardziej pachnące niż inne, albo te o wyjątkowo dużych właściwościach leczniczych, czy wreszcie na rośliny dzikie, które można zjeść! Znając anatomię, fenologię, skład chemiczny wielu roślin, pani Krystyna rozpoczęła eksperymenty kulinarne z dzikimi roślinami.
Uczestnicy zajęć proszeni są, by zabrać ze sobą deseczki do krojenia, nożyki, łyżeczki, 2 kartki papieru i 3 owoce oraz andruty. Początek w pałacu Ostromecko w sobotę o 12.00.
Wszystkie komentarze