Lepiej się odżywiamy
Z punktu widzenia zdrowia i długości życia jako najważniejsze elementy stylu życia najczęściej wymienia się: sposób żywienia, aktywność ruchową, ograniczenie spożycia alkoholu i palenia tytoniu. Jak wskazują wyniki badania w 2014 r. ponad 60 proc. mieszkańców województwa co najmniej raz dziennie jadło owoce, blisko 20 proc. cztery-sześć razy w tygodniu, niemal 13 proc. raz-trzy razy w tygodniu, rzadziej niż raz w tygodniu owocami wzbogacało swoją dietę niecałe 6 proc. Blisko połowa mieszkańców województwa jadła warzywa co najmniej raz dziennie, co piąta osoba cztery-sześć razy w tygodniu, co czwarta osoba raz-trzy razy w tygodniu, a rzadziej niż raz w tygodniu niecałe 5 proc. badanej populacji.
W 2016 r. w porównaniu z rokiem poprzednim, zmniejszyło się spożycie niektórych artykułów żywnościowych. Dotyczyło to zwłaszcza: ziemniaków (o 11,9 proc.), pieczywa (o 9,5 proc.), mleka świeżego (o 4,4 proc.) i cukru (o 4,1 proc.). Wzrost konsumpcji zanotowano m.in. dla: soków owocowych i warzywnych (o 15,0 proc.), wód mineralnych i źródlanych (o 5,7 proc.), jogurtów (o 1,7 proc.) oraz owoców (o 1,5 proc.).
Wszystkie komentarze