Babeczki z makiem z Katarynki
Ciasto:
Składniki (na 15 sztuk)
1,5 kg mąki
1,5 kostki masła extra (śmietankowe)
5 jajek i jedno żółtko
100 g cukru
100 g cukru waniliowego
Przygotowanie:
Masło ucieramy z cukrem zwykłym i z cukrem waniliowym. Dodajemy jajka i żółtko. Miksujemy do otrzymania jednolitej masy. bardzo ważne, by cukier dokładnie się rozpuścił. Następnie dodajemy mąkę. Ugniatamy ciasto do jednolitej konsystencji. Ciasto dzielimy na dwie części. Niewielką kulkę zostawiamy na zrobienie kruszonki. Wkladamy ją do zamrazalnika na 0,5 godziny.
Przygotowujemy foremki. Wybieramy nieco większe niż do zwykłych babeczek, takie o średnicy 15 cm. Obsypujemy je delikatnie mąką i wykładamy ciastem. Ciasto nakłuwamy widelcem. wkladamy foremki do lodówki na 15 minut, by ciasto się schłodziło. następnie spody pieczemy ok. 10 minut w tmperaturze 200 stopni.
Masa makowa
Składniki:
mak,
ulubione bakalie - rodzynki, skórka pomarańczowa, orzechy
Przygotowanie:
maku nie musimy mielić. Namaczamy go w rondelku i dusimy ok. 20 minut. Woda musi odparować, na dnie ma zostać jedynie nasiąknięty mak. Następnie dodajemy resztę składników, dokładnie mieszamy na wolnym ogniu, by nie przypalić.
Sos waniliowy
Składniki:
1,5 l śmietany słodkiej 36 proc.
5 żółtek
100 g cukru
100 g cukru waniliowego
Przygotowanie:
W rondelku na małym ogniu łączymy cukier z żółtkami. Czekamy aż cukier się zredukuje. Wtedy zaciągamy śmietaną. Dokładnie mieszamy, by nie powstały grutki. Wywar zostawiamy do ostygnięcia.
Podpieczone spody wyjmujemy z pieca. Wylewamy sos, nakładamy masę makową i posypujemy kruszonką. Całość jeszcze raz wstawiamy do pieca. babeczki sa gotowe, kiedy kruszonka się zrumieni.
Dariusz Mieczkowski, restauracja Katarynka
Wszystkie komentarze