Fot. Arkadiusz Wojtasiewicz / Agencja Wyborcza.pl
Marcin Szukaj, szef restauracji Kuchnia
Sum afrykański
Filet z suma afrykańskiego podany na kalaforiowym purée z soczewicą. Filety marynuję w soli, pieprzu, świeżym tymianku. Smażę z obu stron na klarowanym maśle. I wkładam do pieca na 165 st. na 6-8 minut. Kalafior gotuję w wodzie i mleku, z dodatkiem soli i cukru. Odsączam, blenduję z dodatkiem masła, gałką muszkatołową i czosnkiem.
Soczewicę gotuję w osolonej wodzie. Po ugotowaniu przekładam do miski, dodaję łyżeczkę zimnego masła.
Podaję na talerzu. Wykładam purée z kalafiora, rozkładam suma, posypuję soczewicą, dekoruję warzywami i ziołami.
Składniki (sum afrykański)
(na cztery porcje)
4 filety z suma afrykańskiego
1 mały kalafior
200 g czarnej soczewicy
mleko
masło
masło klarowane
sól, pieprz, cukier, gałka muszkatołowa
świeży tymianek
warzywa do dekoracji: marchewka, młoda botwinka
Wszystkie komentarze