UDO KACZE W SOSIE POMARAŃCZOWYM Z MODRĄ KAPUSTĄ
Składniki dla 4 osób: 4 uda kacze, pieprz, sól, papryka czerwona, majeranek, olej, trzy pomarańcze, główka modrej kapusty.
Przygotowanie: Z przypraw i oleju przygotowujemy marynatę, uda kacze powinny się marynować przynajmniej jeden dzień. Następnie na oleju i maśle podsmażamy mięso. Podpieczone na złoty kolor układamy w brytfannie i wkładamy do piekarnika. Mięso przekładamy plastrami pomarańczy obranymi ze skórki. Wszystko zalewamy sokiem z trzech pomarańczy. Pieczemy 1,5 godziny.
Kapustę drobno siekamy, dodajemy soku z cytryny, aby nie straciła koloru oraz odrobinę cukru, goździków, anyżu, soli, pieprzu, suszonych śliwek i kawałek laski cynamonu. Gotujemy do miękkości.
SANDACZ W SOSIE SZAFRANOWYM
Składniki dla 4 osób: Jedna sztuka sandacza lub dwa duże filety, sól, pieprz, świeży tymianek, oliwa z oliwek, masło klarowane. Sos: butelka białego wina wytrawnego, śmietana (36 proc.), sól, pieprz, sok z cytryny, cukier, nitki szafranu (należy na godzinę zamoczyć w ciepłej wodzie, aby wydobyć smak).
Przygotowanie: filety ryby smażymy około 2 minut kładąc skórą na patelnię, następnie wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 185 stopni od 6 do 8 minut.
Sos: wlewamy wino do garnka, redukujemy do połowy objętości, dodajemy przyprawy, na końcu śmietanę. Kiedy sos się zagęści dodajemy szafran.
Danie podawać z młodymi warzywami: na przykład z zielonym groszkiem i szparagami.
Wszystkie komentarze