SAŁATKA ŚLEDZIOWA Z PIECZONYMI BURAKAMI
Składniki: kilka płatów śledziowych, buraki, czerwona cebula, por, natka pietruszki, majonez, jajko, sól, pieprz, cytryna, cukier.
Przygotowanie: śledzie marynuję w zalewie octowej, po czym kroję na paski o grubości dwóch centymetrów. Buraki zawijam w folię aluminiową i wkładam do piekarnika nagrzanego do temperatury 185 stopni. Zapiekam je do miękkości (od 40 minut do godziny, w zależności od wielkości buraków). Następnie obieram ze skóry i kroję w ćwiartki. Białą część pora przekrajam na pół i siekam w paseczki. Cebulę obieram z zewnętrznych warstw i kroję w piórka. Jajko gotuję na twardo, po czym przekrajam na ćwiartki. Łączę składniki, dodaję majonez, sok z cytryny, sól, pieprz i cukier do smaku. Posypuję natką pietruszki. Wszystko dokładnie mieszam i odstawiam na jeden dzień, by się przegryzło.
POLĘDWICA Z DORSZA OTULONA POREM W SOSIE LIMONKOWO-SZAFRANOWYM
Składniki: filet z dorsza, por, białe wino, śmietana, limonka, nitki szafranu, cukier, oliwa, masło, szalotka, świeży tymianek, sól, biały pieprz.
Przygotowanie: Najgrubszą część filetu dorsza przyprawiam solą, pieprzem i tymiankiem do smaku, smaruję dobrą oliwą i marynuję w lodówce przez minimum sześć godzin. Następnie kroję rybę w kawałki o grubości około dwóch centymetrów, owijam zblanszowanymi liśćmi pora i spinam wykałaczką. Na patelni rozgrzewam oliwę z dodatkiem masła, na której obsmażam roladki z ryby po jednej minucie z każdej strony. Zalewam je winem i duszę sześć do ośmiu minut pod przykryciem. Ściągam rybę na półmisek, odstawiam w ciepłe miejsce, a do pozostałego wywaru dodaję śmietanę, sok z limonki, sól, pieprz, cukier oraz namoczony szafran. Całość gotuję na małym ogniu do redukcji płynu do konsystencji sosu. Rybę układam na rozlanym na talerzu kleksie sosu i podaję z ryżem z dodatkiem natki pietruszki.
Wszystkie komentarze