Bydgoszcz ma nową restaurację z zielonym menu. W pierwszych minutach po otwarciu Falli, wszystkie miejsca przy stolikach były już zajęte. Falla to nazwa doskonale doskonale znana wegetarianom i weganom w Poznaniu, Trójmieście i w Warszawie. Na nowy rok zapowiedziane zostały otwarcia we Wrocławiu i w Bydgoszczy. Bydgoski lokal znajduje się przy ul. Gdańskiej 26. Drzwi dla gości właściciele otworzyli w piątkowe południe. Miejsca przy stolikach szybko się zapełniły. O godz. 13 było już gwarno, na talerzach zachwycały kolory, a nad stołami unosił się zapach orientalnych przypraw. Menu inspirowane jest tradycyjnymi potrawami kuchni Bliskiego Wschodu i Maghrebu, czyli krajów północnej Afryki. - Ci, którzy bywali już w Falli w innych miastach, bez trudu rozpoznają swoje ulubione przysmaki - mówi Tymoteusz Pietrzyńczak, szef bydgoskiej restauracji.
Popularnością cieszyć się będzie na pewno znak firmowy Falli, tzw. Ręka Fatimy, czyli efektownie podany na specjalnym talerzu zestaw hummusów, piklowanych i świeżych warzyw, podawanych m.in. z baba ganoush, czyli miąższem pieczonego bakłażana z pastą tahini, sokiem z cytryny, oliwą i solą.
Sprawdzamy wszystkie pozycje w karcie. Hummusy dostaniemy w cenach od 13 do 15 zł. Hummus mix z pięcioma smakami to koszt 28 zł. Trzy rodzaje szakszuki kosztują 18, 24 i 25 zł. Zupę harira zjemy za 17 zł. Baklava na deser to jedyne 7 zł.
Otwarcie w Falli trwa przez cały weekend. - W tym czasie nie obowiązuje rezerwacja stolików. Restauracja przyjmuje zamówienia telefoniczne, ale na początku działalności tylko z odbiorem własnym - dowiadujemy się od obsługi.
Restauracja jest też dog friendly. Na lunch, obiad czy kolację można tu przyjść ze swoim czworonogiem, który może liczyć na miłe przyjęcie i miskę wody.
Wszystkie komentarze