Na odwiedzających Festiwal Smaku czekać blisko 150 stoisk, a na nich wystawcy z całej Polski, a także sporo smaków z zagranicy. Posmakować tu można i oscypka, i tureckiej bakławy czy soku z granatu, choć królują przysmaki regionalne. Wwielu wystawców może się pochwalić logo: Teraz Polska, Dziedzictwo Kulinarne, Potęga Tradycji czy Slow Food i 100 proc. Home Made.
Festiwal Smaku w Grucznie w niedzielę od godz. 10 do 16.
Wyniki z obrad Jury Profesjonalnego na Smak Roku Festiwalu Smaku Gruczno 2018 r:
Grand Prix Festiwalu Smaku Gruczno 2018 za sernik z szarą renetą dla Miód Malina
W kategorii przetwory mięsne i wędliny tytułem Smak Roku 2018 nagrodzono gęsinę pieczoną w słoiku Ireny Olejniczak 'Smak Tradycji'
W kategorii przetwory warzywne i owocowe tytułem Smaku Roku 2018 nagrodzono sok z czarnej porzeczki Jacek Pamuła Soki
W kategorii przetwory z mleka tytułem Smaku Roku 2018 nagrodzono ser kozia kropla z Gospodarstwo Kaszubska Koza
W kategorii potrawy tytułem Smak Roku 2018 nagrodzono danie 'Koza na wilczy apetyt' Mirosławy Wilk
W kategorii wyroby piekarskie tytułem Smak Roku 2018 nagrodzono chleb żytni z ziarnem Piekarnia Hanny Milewskiej
W kategorii wyroby cukiernicze tytułem Smak Roku nagrodzono szarlotkę Ojców Paulinów KGW 'Topolanki'
Wyróżnienia przyznano za:
- zakwas z buraków - Miód Malina
- ser Cheddar Farmerski - Barbary i Janusza Adamczyków z firmy Sery Adamczyk
- olej rzepakowy - firmy Gospodarstwo Rolne Zbigniew Musiał
Wszystkie komentarze