W drugiej edycji Blogger Food Festival wzięli udział autorzy takich jedzeniowych blogów, jak Big Fat Daddy, Smyk w kuchni, Kulinarny Ja, Dzieci jedzą, Kulinarne fantazje Marioli i Wielki apetyt. Na przygotowanie trzech dań mieli dwie godziny. Oceniały ich znane osoby ze świata kuchni - Kurt Scheller - szwajcarski krytyk kulinarny, Rafał Godziemski - właściciel Restauracji Memo, Marcin Szukaj - właściciel 'Kuchnia' Restauracja oraz Bulwar Bistro, Józef Sadkiewicz - właściciel Akademii Kulinarnej Sadkiewicz, Monika Gwiazda - uczestniczka programu Top Chef, Wojciech Grześkowiak - doradca kulinarny, Dawid Budzich - półfinalista MasterChef, Ambasador marki Philipiak Milano.
Część członków jury sama potem zabrała się do gotowania. Przygotowywali 'Bydgoską Potrawę Roku 2018'. Trzech jurorów opracowało przepis na potrawy dla 500 osób. Przygotowano m.in. długo duszony boczek z kaszotto, murinę ze szparagami oraz gulasz.
Na Wyspie Młyńskiej stanęła scena, a koło niej dziećmi zajęli się animatorzy. Na trawie ustawiono szereg namiotów - głównie z jedzeniem, ale okazję do promocji wykorzystały m.in. wyższe uczelnie. Nie zabrakło food trucków, lodów oraz kawy.
Wszystkie komentarze