Blisko trzydzieści food trucków zaparkowało dziś na płycie Starego Rynku. To najciekawsze bary na kółkach z całej Polski z daniami inspirowanymi kuchnią i kulturą wielu krajów świata. Nie zabrakło doskonale już znanych bydgoszczanom mobilnych restauracyjek, ale pojawiło się też sporo nowych wozów zarówno z wytrawnymi jak i słodkimi smakołykami. W sobotę do jedzenia na dworze wiele osób zniechęciła pogoda - z pełnym słońcem, ale temperaturą poniżej zera i silnym wiatrem. Ci, którzy jednak zdecydowali się wybrać na kulinarny spacer, najczęściej brali jedzenie 'na wynos', choć byli i tacy, którzy zdecydowali się przysiąść z ciepłym posiłkiem przy przygotowanych do jedzenia stoliczkach.
Każdy mógł znaleźć menu idealne dla siebie. W gdańskim Food Cab warto spróbować rewelacyjnego panini. China Town Patrol ze stolicy swoją premierę ma właśnie w Bydgoszczy. Warto tu wpaść po rozgrzewającą orientalną zupę. Letni Kredens z Leszna serwuje natomiast rewelacyjne pastrami. Naleśniki z Bryki to food truck z Gdańska. Jak sama nazwa wskazuje, można w nim zamówić pyszne francuskie naleśniki. Zadowoleni będą miłośnicy kuchni bliskowschodniej, azjatyckiej czy Tex-Mex. Warto przekonać się jak smakują hiszpańskie pączki, pieczone kasztany, kubańskie kanapki czy burger w japońskim makaronie ramen i tybetańskie pierożki. Jeślii ktoś nie lubi kulinarnych eksperymentów, dostanie tu też klasyczne burgery, belgijskie frytki czy zapiekanki. Te ostatnie aż półmetrowej długości. Do wszystkiego była okazja zamówić rzemieślnicze piwo.
W sobotę z food trucków będzie można zamawiać smakołyki do godz. 21. W niedzielę impreza potrwa od godz. 12 do 20.
Wszystkie komentarze