Nowy punkt na kulinarnej mapie Bydgoszczy ulokował się w urokliwym zakątku przy ul. Grudziądzkiej 33, niedaleko budynków ratuszowych. Przed laty mieściła się tutaj stolarnia i olejarnia, a później restauracja Nuvo. Nowe wnętrze to dzieło projektanta-malarza Rafała Mikułowskiego. To spod jego rąk wychodziły wszystkie wykorzystane tutaj dzieła sztuki kowalskiej i meblarskiej, m.in. piękne drewniane stoły, obrazy, ogromny żyrandol z elementami kryształu czy niecodzienne świeczniki z metalu. A co znajdziemy w menu? Na przystawkę m.in. pieczonego buraka z kozim serem z dżemem figowym, musztardą miodową i orzechami włoskimi (16 zł) czy tatara z siekanej polędwicy wołowej z szalotką, kaparami, anchois, sosem Worcester, oliwą, żółtkiem, cebulą piklowaną i parmezanem (25 zł); zupę z pieczonej pietruszki (12 zł) albo rosół wołowy z pielmieni z mięsem (12); jako danie główne np. udo kacze confit z kaszotto, fasolką szparagową, puree z buraka i malin, sosem żurawinowym i pomarańczą (33 zł) czy labraksa z grillowana pomarańczą, pomidorami cherry, miechunką i salsą warzywną (38 zł); zaś na deser choćby bezę Pavlova z kremem mango, marakują i innymi owocami (16 zł). Restauracja Czosnek i Oliwa jest czynna w godz. 12-23
Wszystkie komentarze