Deser i przystawki to motywy przewodnie tegorocznego konkursu kulinarnego pod nazwą 'Gotowanie z VIP-ami'. Wzięli w nim udział uczniowie bydgoskich szkół. Finalistów wyłoniono spośród 67 zgłoszonych drużyn, byli nimi uczniowie podstawówek i gimnazjów z Bydgoszczy oraz Nowej Wsi Wielkiej.
Każdemu z finalistów pomagała znana osoba. Do zaprezentowania swoich kulinarnych umiejętności zostali zaproszeniu m.in.: Radosława Staszak-Kowalska - Ordynator Oddziału Pneumonologii i Alergologii z Wojewódzkiego Szpitala Dziecięcego w Bydgoszczy, Adam Dudziak, dyrektor Miejskiego Centrum Zarządzania Kryzysowego, Zdzisław Szubski, kajakarz, wielokrotny medalista Mistrzostw Świata, trener, Antoni Szpak z kabaretu Klika.
Potrawy były przygotowywane pod okiem Izabelli Stańczyk - dietetyczki z Centrum Edukacji Żywieniowej. Każda ekipa miała ponad godzinę na przygotowanie jednego deseru i jednej przystawki. Obradom jury przewodniczył wiceprezydent Mirosław Kozłowicz. Tegoroczny finał 'Gotowania z VIP-ami' zorganizowano w restauracji Pan Twardowski.
Wszystkie komentarze