G³ówny Inspektorat Sanitarny wyda³ ostrze¿enie publiczne dotycz±ce ¿ywno¶ci. Bakteriê Listeria monocytogenes wykryto w dwóch produktach masarni spod Osia (powiat ¶wiecki).
Ten artykuł czytasz w ramach bezpłatnego limitu

Groźna bakteria wykryta została w kiełbasie surowej „Metka Bawarska” oraz „Polskiej w folii”, podczas badań zleconych przez Inspekcję Weterynaryjną. – Powiatowy lekarz weterynarii w Świeciu ustalił, iż kwestionowanych partii nie ma w magazynie zakładowym oraz, że kwestionowane produkty sprzedano klientom indywidualnym poprzez sklepy firmowe lub inne sklepy detaliczne na terenie województwa kujawsko-pomorskiego oraz pomorskiego – podaje GIS.

Produkty pochodzą z Zakładu Masarskiego Różycki i Wilkowski z Miedzna koło Osia pod Świeciem. Powiatowy Lekarz Weterynarii w Świeciu zakazał firmie wytwarzania produktów bez obróbki termicznej do czasu uzyskania zadowalających wyników badań mikrobiologicznych.

Listeria monotocytogenes to groźna bakteria wywołująca listeriozę, której objawami może być sepsa, zapalenie opon mózgowych, zapalenie mózgu, zapalenie rogówki oka. Bakteria jest szczególnie niebezpieczna dla kobiet w ciąży. Widoczne objawy zakażenia listerią pojawiają się od czterech godzin do kilku dni po zjedzeniu zakażonego produktu. Do najczęstszych należą: wysoka gorączka, bóle stawów i mięśni, wymioty, drgawki lub czasowa utrata przytomności.

icon/Bell Czytaj ten tekst i setki innych dzięki prenumeracie
Wybierz prenumeratę, by czytać to, co Cię ciekawi
Wyborcza.pl to zawsze sprawdzone informacje, szczere wywiady, zaskakujące reportaże i porady ekspertów w sprawach, którymi żyjemy na co dzień. Do tego magazyny o książkach, historii i teksty z mediów europejskich.
Wiêcej
    Komentarze
    Zaloguj siê
    Chcesz do³±czyæ do dyskusji? Zostañ naszym prenumeratorem