Szukamy pomysłu na halę w Bydgoszczy. A jak to robią inni?

oprac. Marta Leszczyńska
14.04.2018 09:27
Torvehallerne

Torvehallerne (Materiały prasowe Torvehallerne)

Bydgoszcz szuka inspiracji dla nowego przeznaczenia hali targowej. Najczęściej mówi się o restauracjach i targu zdrowej żywności. - Hale typu foodhall to obecnie dominujący trend w światowej gastronomii - mówi Marco Belotto z pracowni Belotto Design, która jest autorem projektu wnętrz nowej trójmiejskiej inwestycji inspirowanej warszawską halą Koszyki. Rzeczywiście hale o takim przeznaczeniu cieszą się największa popularnością. Przyciągają nie tylko okolicznych mieszkańców, ale też stają się turystyczną atrakcją. Z tą myślą rewitalizowane są nie tylko historyczne hale targowe, ale coraz częściej powstają też zupełnie nowe obiekty tego typu. Inspiracją dla Bydgoszczy mogą okazać się najbardziej modne miejsca na świecie, zaczynając od El Nacional Barcelona, Chelsea Market w Nowym Yorku, Victor Hugo Market w Toulouse, kończąc na Mercato Centrale we Florencji czy Borough Market w Londynie ale nie tylko. Oto kilka z realizacji w kraju i za granicą.

Wszystkie zdjęcia
  • Warszawa. Biura i świetna kuchnia
  • Warszawa. Jeśli nie  Koszyki to Hala Gwardii
  • Warszawa. Dla nocnego życia
  • Gdańsk. Z historią romańską w tle
  • Kielce. Wyjątkowe muzeum
  • Wrocław. Zakupy i kraftowe piwo
  • Siedlce. Hala z własnym browarem
  • Gdynia. Zakupy z ludzką twarzą
  • Gorzów. Trampoliny, lasery i...papugi
  • Oslo. Smaki z huty stali
  • Rotterdam. Z oknami w podłodze
  • Kopenhaga. Dla miłosników street food
  • Nowy Jork. Tuż przy 10 alei
  • Madryt. Poznaj smak Hiszpanii
  • Paryż. Podziemne imperium