Fjuty i ruchańce: to nasze specjały. A jak je zrobić na własną rękę

dss
15.03.2017 05:14
Na liście produktów regionalnych znajdują się m.in. powidła strzeleckie

Na liście produktów regionalnych znajdują się m.in. powidła strzeleckie (PAWEL MALINOWSKI)

Na liście produktów tradycyjnych ministerstwa rolnictwa, czyli chronionych także prawem europejskim, jest aż 75 specjałów z woj. kujawsko-pomorskiego. Jest znany, bydgoski i kujawski gzik. Są także inne przysmaki tradycyjnie związane z regionem, także z nadchodzącą Wielkanocą. Prezentujemy wybrane i najbardziej charakterystyczne dla okolic Bydgoszczy.

Wszystkie zdjęcia
  • Gzik
  • Lody koronowskie
  • Ser smażony z kminkiem
  • Szynka kujawska z kością
  • Biała w słoiku
  • Półgęsek
  • Karp nakielski
  • Sok z kapusty kwaszonej
  • Powidła śliwkowe z Doliny Dolnej Wisły (strzeleckie)
  • Gruszki szaruszki w syropie
  • Śliwka w occie
  • Szmurowana kapusta modra
  • Kajmak
  • Ruchańce drożdżowe
  • Kujawskie ciasto marchewkowe
  • Żur kujawski
  • Czernina kujawska
  • Groch z kapustą
  • Wigilijna zupa z suszonych śliwek
  • Piwo nakielskie ciemne i jasne