Faćka i pączki z dynią

2/9

Fot. Arkadiusz Wojtasiewicz / Agencja Gazeta

Szlak początkowo powstał w ramach Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich. Jego pomysłodawcą jest Piotr Lenart. Zaczął od kuchni. Zachęcił część gospodyń do współpracy, organizował dla nich warsztaty. Ich celem było wydobycie z szuflad starych, regionalnych przepisów.

- Miał świadomość, że region posiada olbrzymie bogactwo dziedzictwa kulinarnego. Tylko trzeba o nie zadbać, wydobyć z zakamarków spiżarń i starych przepisów - opowiada Kowalkowska. I podkreśla, że oprócz wiodących imprez kulinarnych w miejscowościach w Zakolu - jak Festiwal Smaku w Grucznie czy Święto Śliwki w Strzelcach Dolnych, mamy wiele innych podobnych. - M.in. Weekend z Mennonitami, Święto Kapusty w Brukach Unisławskich, czy Święto Chleba w wiosce chlebowej - wylicza. -Na tych festynach coraz częściej gubiło się to, co nas naprawdę wyróżnia. Na wielu był smalec z ogórkiem kiszonym i domowe ciasta, na nielicznych - regionalne przysmaki. Nie było np. pączków z ziemniakami i dynią czy pierogów z faćką.

Czym jest faćka? To komosa, lebioda. Pierogi z faćką sa popularne na ziemi dobrzyńskiej. Faćka to specjalność Koła Gospodyń Wiejskich z Tłuchowa.

Kowalkowska: - Na festynach zaczął pojawiać się "przysmak kosiarza", czyli napitek na maślance, dość przaśny, ale świetnie gasi pragnienie. I jest o niebo ciekawszy niż lemoniada. Po jakimś czasie gospodynie już prezentowały swoje kulinaria na wspólnych stoiskach pod szyldem "Niech cię Zakole". A potem wykiełkował z tego naprawdę ciekawy, szlak kulinarno-turystyczny.

Wszystkie zdjęcia
  • A niech cię Zakole!
  • Faćka i pączki z dynią
  • Darcie pierza i inne rytuały w Gzinie
  • Mannonici w Chrystkowie i Luszkowie
  • Winnica w Topolnie
  • Skansen w Kłóbce
  • Spichlerz w Dyblinie
  • Najesz się
  • Duże miasta tylko dla chętnych
Tematy ważne dla Bydgoszczy
Magazyn Kuchnia
Tematy
Miejsca
Ludzie