Jagiellońska 1 (w Drukarni), tel. 52 321 01 70 i 781 600 500
Godziny otwarcia: poniedziałek-czwartek 9-21, piątek-sobota 9-22, niedziela 10-20
Liczba miejsc: ok. 90
Najtańsze danie obiadowe: zupa miso na bazie pasty sojowej z dodatkiem wakame i sera tofu (7 zł)
Najdroższe danie obiadowe: ART-sushi GOLD** (ok. 70 szt.), czyli wariacje na temat sushi, zestaw polecany przez sushimana, mile widziane sugestie gości (360 zł)
Specjalność lokalu: shiroyaki (25 szt.): maki philadelphia - łosoś grillowany, maślana grillowana, california maki - krewetka w tempurze, łosoś grillowany, almond futomak - łosoś (87 zł)
Opis: Domeną Kurkumy są: sushi, orientalne smaki Dalekiego Wschodu oraz kuchnia fusion. W godz. 12-17 można przyjść tu na business lunch.
ŁUKASZ ANTCZAK
ŁUKASZ ANTCZAK
Jagiellońska 1 (w Drukarni), tel. 52 332 92 77
Godziny otwarcia: poniedziałek-sobota 9-21, niedziela 10-20
Liczba miejsc: ok. 30
Najtańsza kawa : espresso (4 zł)
Najdroższa kawa : viva vanilla (18,90 zł)
Specjalność lokalu : kawa flat white (12,90 zł)
Opis: Sieć Costa Coffee, oprócz tradycyjnej kawy, serwuje także owocowe napoje mrożone, świeżo wyciskane soki i ciasta, m.in. sernik z truskawkami (12,90 zł). Zjemy tu także śniadania: owsianki (6,90 zł), musli z jogurtem (6,90 zł) i świeżo wypiekane ciastka (4,90-5,50 zł).
ŁUKASZ ANTCZAK
ŁUKASZ ANTCZAK
Gdańska 7, tel. 52 385 83 50
Godziny otwarcia: poniedziałek-sobota 9-21, niedziela 11-20
Liczba miejsc: ok. 40
Najtańsze danie obiadowe: zupa krem z dyni, buraka i brokułów (7,50 zł)
Najdroższe danie obiadowe: tagliatelle z łososiem i brokułami (24 zł)
Specjalność lokalu: sernik mascarpone cynamonowo-miodowy i malinowy (9 zł), w deserze (16,50 zł)
Opis: W menu Zimmer Caffe znajdują się desery lodowe (16-20 zł) i sałatki owocowe (12 zł). Kawiarnia proponuje także śniadania: jajecznicę (8 zł), tosty (9 zł), sałatkę z łososiem (18 zł). Jest oferta dla dzieci.
ŁUKASZ ANTCZAK
ŁUKASZ ANTCZAK
Gdańska 7, tel. 52 331 00 00
Godziny otwarcia: poniedziałek-czwartek 11-22, piątek-sobota 11-23, niedziela 12-22
Liczba miejsc: 56
Najtańsze danie obiadowe: wątróbka z cebulką i jabłkami (18,50 zł)
Najdroższe danie obiadowe: stek z polędwicy wołowej z frytkami i surówką (50 zł)
Specjalność lokalu: grillowany filet Gregorio z kurczaka owijany boczkiem i nadziewany fetą (25 zł)
Opis: Gregorio to miejsce o śródziemnomorskim rodowodzie. 40 rodzajów pizzy i dwa podstawowe sosy: czosnkowy i pomidorowy - to jego główna oferta. Do tego restauracja ma duży wybór sałatek, makaronów, ryb, dań z grilla i deserów.
ŁUKASZ ANTCZAK
ŁUKASZ ANTCZAK
Gdańska 14, tel. 52 583 06 00
Godziny otwarcia: codziennie 12-20
Liczba miejsc: ok. 100
Najtańsze danie obiadowe: śledź w cydrze z marynowanym burakiem, śmietaną z jabłkiem i chrzanem oraz ziemniaczanym racuchem (12 zł)
Najdroższe danie obiadowe: filet saute z polędwicy wołowej z maderą i szampionami podany z krokietami z kartofli (67 zł)
Specjalność lokalu: filet z gęsi confit z warzywami sous-vide, zieloną polentą i sosem z porzeczek (47 zł)
Opis: Restauracja 1921 mieści się w hotelu Pod Orłem. Wszystkie potrawy przygotowane są według technik kulinarnych i regionalnych receptur kuchni polskiej z lat 1920-30. W menu znajdują się również autorskie dania szefa kuchni. Wśród nowości znajdziemy krewetki z warzywami julienne w maśle czosnkowym z ziołami, purée z pasternaku i chipsami krewetkowymi (27 zł).
ŁUKASZ ANTCZAK
ŁUKASZ ANTCZAK
Gdańska 18, tel. 506 611 082
Godziny otwarcia: codziennie 12-22
Liczba miejsc: sala restauracyjna Oranżeria - ok. 70, sala La Vista - ok. 30, sala Kominkowa - ok. 35
Najtańsze danie obiadowe: gnocchi z ricottą, szynką parmeńską i suszonymi pomidorami (17 zł)
Najdroższe danie obiadowe: stek z polędwicy wołowej polany sosem pieprzowym z plastrami pieczonych ziemniaków z ziołami i sezonowymi warzywami (68 zł)
Specjalność lokalu: pierś z kaczki podana na sosie mango z gnocchi i owocowym ratatouille (44 zł)
Opis: Oranżeria mieści się w Villi Secesja. To obiekt restauracyjno-hotelowy w parku Kazimierza Wielkiego. Można tu znaleźć tradycyjne polskie smaki oraz nowe kompozycje dań bezglutenowych i wegetariańskich. W tym urokliwym miejscu zjesz lunch, czytając dobrą prasę, ogrzejesz się herbatą z kolekcji Oranżerii i spróbujesz wykwintnych deserów w ogrodzie nad stawem, np. creme brulée w trzech odsłonach (12 zł) i pysznego ciasta domowego (10 zł). Oranżeria organizuje przyjęcia weselne, chrzciny, komunie, spotkania, konferencje i bankiety. Jest menu dla dzieci.
ŁUKASZ ANTCZAK
ŁUKASZ ANTCZAK
Gdańska 18
Godziny otwarcia: codziennie 10-20
Liczba miejsc: ok. 10, w ogródku ok. 20
Najtańsze lody: gałka kosztuje 3,50 zł
Najdroższe lody: deser orzechowy i amaretto (19 zł)
Specjalność lokalu: po prostu lody o przeróżnych smakach, m.in. śliwka z czekoladą, kinder bueno, sernik z pistacją, mango, zielona cytryna, malina i jogurt z granatem
Opis: Zarówno czytelnicy ,,Wyborczej'', jak i nasi dziennikarze w 2015 r. uznali Cafe Primo, lokal prowadzony przez Romana Górala, za najlepszą lodziarnię w Bydgoszczy. Istnieje od 1984 r. i zaczynała od najprostszych smaków. Oprócz tradycyjnych lodów, w menu pojawiły się także desery: orzechowy (19 zł), amaretto (19 zł), curacao (17 zł) i czekoladowy (17 zł).
ŁUKASZ ANTCZAK
ŁUKASZ ANTCZAK
pl. Wolności 5, tel. 781 982 616
Godziny otwarcia: codziennie 11-19
Liczba miejsc: ok. 20
Najtańsze danie obiadowe: makaron carbonara (16 zł)
Najdroższe danie obiadowe: dorsz panierowany z ziemniakami i surówką (21 zł)
Specjalność lokalu: kotlet schabowy z ziemniakami i kapustą zasmażaną (20 zł) i gołąbki w sosie karmelowym (20 zł)
Opis: Restauracja A nóż widelec w kwietniu obchodziła swoje drugie urodziny. Każdego dnia zjemy tutaj coś innego, bo lokal nie posiada stałego menu. Łasuchy mogą liczyć na pyszne ciasto domowe. Dostępne są także zestawy lunchowe - zupa i drugie danie (20 zł). Pysznie i domowo - jak u mamy!
ŁUKASZ ANTCZAK
ŁUKASZ ANTCZAK
Gdańska 24, tel. 52 524 45 24
Godziny otwarcia: poniedziałek-czwartek 8.30-21, piątek 8.30-22, sobota 10.30-22, niedziela 12-21
Liczba miejsc: ok. 50
Najtańsze danie obiadowe: City Burger: soczyste mięso wołowe, sałata, ogórek, sos BBQ (5,50 zł, z frytkami ? 11 zł)
Najdroższe danie obiadowe: horseradish sirloin steak - najbardziej delikatna wołowina z chrzanem (59 zł)
Specjalność lokalu: 52 City Burger: plaster grillowanego boczku, sałata, pomidor, ogórek, cebula, sos BBQ (13,50 zł)
Opis: 52 City Diner to mała Ameryka w sercu Bydgoszczy i pierwszy, istniejący od pięciu lat, steakhouse i burgerhouse w mieście. Oprócz dań lunchowych, sałatek i tortilli restauracja serwuje naturalne milkshake (7 zł), przygotowywaną na miejscu lemoniadę oraz pyszne śniadania, m.in. Miyaggi's Holy Eggs (9,90 zł) czy zapiekane kanapki, które dadzą energię na cały dzień. Są tu też burgery ze 100 proc. wołowiny, pyszne żeberka na wiele sposobów, flagowe zupy BBQ (9,90 zł), największy w mieście wybór steków, a na deser szarlotka z cynamonem i polewą czekoladową (4,90 zł). Już niedługo menu wzbogaci oferta dla koneserów piwa, specjalna limitowana wersja - 52 City Diner Beer. Niekwestionowanym atutem jest również niepowtarzalny, pin-upowy wystrój lokalu rodem z lat 60. Można zamówić jedzenie na telefon.
ŁUKASZ ANTCZAK
ŁUKASZ ANTCZAK
Gdańska 25, tel. 52 524 44 49
Godziny otwarcia: poniedziałek-czwartek 7-23, piątek 7-1, sobota 9-1, niedziela 10-23
Liczba miejsc: ok. 20
Najtańsza kanapka: kanapka dnia (mała 7,95 zł; duża 15,90 zł)
Najdroższa kanapka: kanapka z grillowaną piersią z kurczaka (mała 17 zł; duża 29 zł)
Specjalność lokalu: kanapka Beef Melt z grillowaną wołowiną, zapiekanym serem i warzywami do wyboru (mała 10,50 zł; duża 17 zł)
Opis: Subway, lokal największej i najszybciej rozwijającej się sieci fastfoodowej na świecie, już na dobre wpisał się w kulinarną mapę ul. Gdańskiej. Restauracje są słynne z sandwiczy w kształcie łodzi podwodnej, nazywanych powszechnie SUB's. Dania przyrządzane są na oczach klienta, który sam decyduje o ich zawartości. Kanapki komponowane są ze świeżych warzyw, mięs i wędlin. Każda restauracja przez cały dzień piecze na miejscu pieczywo w kilku różnych rodzajach, np. ser, oregano czy z miodową posypką. Subway zdobył reputację miejsca serwującego świeże produkty najwyższej jakości o wysokich walorach odżywczych, doskonałym smaku, będące alternatywą dla tradycyjnych fast foodów.
ŁUKASZ ANTCZAK
ŁUKASZ ANTCZAK
Gdańska 27, tel. 790 522 727
Godziny otwarcia: poniedziałek-piątek 11-22, sobota 12-22, niedziela 12-20
Liczba miejsc: ok. 25; ogródek ok. 15
Najtańsze danie obiadowe: makaron aglio olio peperoncino (17 zł)
Najdroższe danie obiadowe: stek z polędwicy wołowej (65 zł)
Specjalność lokalu: makaron z pesto paprykowym, najlepiej smakuje w towarzystwie ziołowego pesto z rukoli (26 zł)
Opis: Restauracyjka Buongiorno to klimatyczny lokal ukryty w podwórku jednej z najładniejszych bydgoskich kamienic. Serwuje przede wszystkim kuchnię włoską, więc nawet w pochmurny dzień można przenieść się do słonecznej Italii, a makarony robione są na miejscu. Buongiorno oferuje również zestawy lunchowe.
ŁUKASZ ANTCZAK
ŁUKASZ ANTCZAK
Gdańska 50, tel. 52 327 42 05
Godziny otwarcia: codziennie 12-23
Liczba miejsc: ok. 50, w ogródku ok. 20
Najtańsze danie obiadowe: pierogi ze szpinakiem i serem ricotta, polane klarowanym masłem, z parmezanem (18 zł)
Najdroższe danie obiadowe: stek z polędwicy wołowej, grillowane warzywa, sos czosnkowy, frytki (69 zł)
Specjalność lokalu: tagliatelle z grillowanym łososiem i świeżym szpinakiem w kremowym sosie mascarpone (31 zł)
Opis: Restauracja Meluzyna prowadzona jest w willi z początków XX w. Receptury potraw pochodzą z kuchni polskiej i europejskiej. Wszystkie dania tworzone są z sercem i tylko ze świeżych produktów. To również idealne miejsce na imprezę firmową lub rodzinną uroczystość. Jest menu dla dzieci.
ŁUKASZ ANTCZAK
ŁUKASZ ANTCZAK
Gdańska 55, tel. 52 321 04 71
Godziny otwarcia: poniedziałek-sobota 10-20, niedziela 12-18
Liczba miejsc: ok. 25
Najtańsze danie obiadowe: barszcz czysty (4 zł)
Najdroższe danie obiadowe: smażony filet z sandacza na szpinaku z dodatkiem czosnku i słodkiej śmietanki, podany z zestawem surówek, ziemniakami purée, frytkami lub półksiężycami (28 zł)
Specjalność lokalu: pierogi z farszem z sera twarogowego, ziemniaków i cebuli (12 zł)
Opis: Bar Tekla od ponad 30 lat niezmiennie kusi podniebienia bydgoszczan. Obok tradycyjnego jedzenia, wprowadził nowe pozycje w postaci własnych kompozycji sałatek, pizzy, hamburgera lub zapiekanki. W menu znajdują się także ciasto domowe (4-6 zł), desery lodowe z bitą śmietaną i świeżymi owocami (12 zł) oraz tarta (12 zł). Codziennie szef kuchni przygotowuje trzy różne zestawy lunchowe. Osoby, dla których obiad bez mięsa to nie obiad, z pewnością znajdą coś dla siebie, ale jest i oferta dla wegetarian.
ŁUKASZ ANTCZAK
ŁUKASZ ANTCZAK
Gdańska 65, tel. 52 345 71 43
Godziny otwarcia: poniedziałek-piątek 10-18, sobota 8-15, niedziela 10-14
Liczba miejsc: ok. 25, ogródek ok. 10
Najtańsze danie: gałka lodów (3 zł), wśród smaków m.in. dakłas, malinowe, cytrynowe, słony karmel, sernik z truskawkami i cookies
Specjalność lokalu: torty, m.in. dakłas i królewski
Opis: Firma Sowa istnieje na bydgoskim rynku od 1946 r., wtedy Feliks Sowa wraz z małżonką Stanisławą otworzyli pierwszy zakład piekarniczy w kamienicy przy ul. Pomorskiej. Po latach Sowa jest jedną z najbardziej rozpoznawalnym cukierni w Polsce. Rozpieszcza gości słodkościami: zawsze świeżym ciastem, wyszukanymi deserami i ręcznie robionymi pralinami. W cukierni przy ul. Gdańskiej napijemy się także kawy marki Sowa Caffe i odkryjemy sezonowe, cukiernicze nowości.
Gdańska 67, tel. 52 321 31 70
Godziny otwarcia: poniedziałek-czwartek 14-22, piątek-sobota 14-24
Liczba miejsc: do 350
Najtańsze danie: żurek na naturalnym zakwasie z białą kiełbasą i jajkiem oraz purée ziemniaczanym (14 zł)
Najdroższe danie: T-bone steak, grillowany stek wołowy z grubo ciętymi frytkami i sałatką cezar (75 zł)
Specjalność lokalu: dania kuchni polskiej
Opis: Restauracja Kuźnia zapewnia kompleksową organizację imprez okolicznościowych (urodziny, wesela, komunie, chrzciny) oraz spotkań firmowych. Do dyspozycji gości jest kilka niezależnych sal, całoroczny ogródek letni oraz monitorowany parking. Jest bezpłatny bezprzewodowy internet.
MATERIAŁY PROMOCYJNE
MATERIAŁY PROMOCYJNE
Gdańska 78
tel. 697 593 267
Godziny otwarcia: poniedziałek-piątek 10-18, sobota 10-14
Specjalność lokalu: oryginalne belgijskie praliny (100 g - 19,99 zł)
Liczba miejsc: 7
Opis: ,,Czekoladę pozyskuje się z ziaren kakaowca - ziarno to warzywo. Cukier pozyskuje się z buraków cukrowych. One też należą do kategorii warzywo. Czyli czekolada jest warzywem'' - ten opis idealnie wpisuje się w politykę Bą Bą, który stanowi połączenie sklepu i kawiarni. Miłośnicy prawdziwej belgijskiej czekolady na pewno znajdą tutaj coś dla siebie. A wybór nie będzie łatwy: ponad 70 rodzajów luksusowych pralin oraz trufli, ręcznie robionych, sprowadzanych z Antwerpii, Gandawy i Brugii zwanej Wenecją Belgii. Z myślą o najmłodszych czekolady przeistaczają się w oryginalne figurki: piłkę (39 zł), pantofel (59 zł), szampan z czekolady (29 zł) i torebeczkę (24 zł) oraz tradycyjne lizaki (9,90 zł). Czekolady na życzenie klienta pakowane są na miejscu w piękne, ręcznie wykonane pudełka. Bą Bą to także niecodzienne oferta na śluby, chrzciny, baby shower czy komunie. Do tego w menu są kawa (6 zł) i czekolada (6 zł).
ŁUKASZ ANTCZAK
ŁUKASZ ANTCZAK
Gdańska 97, tel. 888 140 094 i 601 417 186
Godziny otwarcia: poniedziałek-piątek 11-12, sobota 12-22, niedziela, 12-20
Liczba miejsc: ok. 10
Najtańsze danie: kebab drobiowy lub wołowy (9 zł)
Najdroższe danie: kebab w zestawie z bukietem surówek i napojem (17 zł)
Specjalność lokalu: Bali Orient Grill kebabem stoi; sosy są przygotowane na miejscu i specjalnie wybrane; chrupiące pieczywo sprawia, że jest bardzo smaczny
Opis: W menu znajduje się również opcja dla jaroszy: kebab wegetariański (6 zł), tortilla z rybą (9 zł) i frytki (4-6 zł).
ŁUKASZ ANTCZAK
ŁUKASZ ANTCZAK
Gdańska 109, tel. 52 345 47 98
Godziny otwarcia: poniedziałek-czwartek 11-21, piątek-sobota 11-21.45
Liczba miejsc: ok. 25
Najtańsze danie: sajgonki, cztery sztuki z surówką (7,50 zł)
Najdroższe danie obiadowe: krewetki duże w sezamie (38,80 zł)
Specjalność lokalu: kurczak w pięciu smakach (17,40 zł)
Opis: Restauracja orientalna oferuje oryginalne dania kuchni azjatyckiej. W menu znajdują się zupy, m.in. pekińska (5,10 zł) i słodko-kwaśna (4,20 zł), desery - banany i ananasy w cieście (4,80 zł) oraz zestawy promocyjne (17-18,50 zł) i rodzinne (49-82,50 zł). Lotos poleca też zieloną herbatę z jaśminem (3,90 zł).
ŁUKASZ ANTCZAK
ŁUKASZ ANTCZAK
Gdańska 140, tel. 537 780 807
Godziny otwarcia: poniedziałek-sobota 11.30-21, niedziela 12.30-21
Liczba miejsc w ogródku letnim: ok. 20
Najtańsze burger: szarpnięta świnka: szarpana wieprzowina, długo smażona, pikle, colesław, BBQ, majonez (10 zł)
Najdroższy burger: Jack Burger: wołowina, ser mimolette, grillowany bekon, roszponka, pomidor, papryczki jalapeno, karmelizowana czerwona cebula, sos BBQ Jacka Danielsa (17 zł)
Specjalność lokalu: pikantny burger Texas, w bułce znajdziemy strzelający bekon, sałatę, pomidora, czerwoną i prażoną cebulę, ogórka, sos BBQ (12 zł)
Opis: Burgertruck Burger Strefa stoi na parkingu u zbiegu ul. Gdańskiej i Kamiennej. Ale jeśli ktoś myśli, że to zwykła budka z fast foodem - popełnia gruby błąd. W menu dodatkowo zawsze zaskakujący burger miesiąca. Klienci Burger Strefy chwalą też sobie trzy rodzaje bułek: jasną, pełnoziarnistą i klasyczną. Działa już nowy punktu przy ul. Magnuszewskiej 8.
ŁUKASZ ANTCZAK
ŁUKASZ ANTCZAK
Gdańska 208, tel. 52 371 09 84
Godziny otwarcia: poniedziałek- niedziela 12-22
Najtańsze danie obiadowe: giouvarlosoupa - zupa cytrynowa z mięsnymi kuleczkami (8 zł)
Najdroższe danie obiadowe: taverna loukanika - półmisek rozmaitości, porcja dla jednej-dwóch osób (83 zł)
Specjalność lokalu: arnaki pleuro - kotleciki jagnięce (59 zł)
Liczba miejsc: ok. 30, w ogródku ok. 20
Opis: Grecka restauracja Pireus na Osiedlu Leśnym istnieje od 16 lat. Goście odpoczną tu w klimacie Hellady. Do produkcji dań restauracja wykorzystuje w zdecydowanej większości oryginalne surowce i półprodukty importowane z Grecji. Nowe produkty powstają pod okiem zaprzyjaźnionego kucharza Greka Agabio, który bacznie czuwa nad przebiegiem całego procesu. Jest menu dla dzieci.
ŁUKASZ ANTCZAK
ŁUKASZ ANTCZAK
Gdańska 163, tel. 606 289 599 i 728 922 864
Godziny otwarcia: poniedziałek-piątek 12-19, sobota-niedziela 12-16
Liczba miejsc: ok. 55
Najtańsze danie obiadowe: sałatka grecka (12 zł)
Najdroższe danie obiadowe: grillowany filet z łososia podany z frytkami oraz bukietem surówek (30 zł)
Specjalność lokalu: kotlet Marysieńka nadziewany szynką, szparagami, masłem, panierowany w sezamie, podany z ziemniakami i bukietem surówek (25 zł)
Opis: Restauracja Triumf to rodzinna firma, która istnieje od 20 lat. Teraz mieści się w nowoczesnym kompleksie przy głównej trybunie stadionu Zawisza. Dysponuje kameralną salą o nowoczesnym designie, idealną na urodziny, chrzciny, przyjęcia czy spotkania rodzinne. W kompleksie znajduje się także większa sala na 300 osób. Właściciele bazują tylko na naturalnych produktach oraz zajmują się żywieniem zbiorowym dorosłych, dzieci i grup sportowych.
ŁUKASZ ANTCZAK
ŁUKASZ ANTCZAK
Gdańska 173, tel. 609 513 909
Godziny otwarcia: codziennie od 10 do zachodu słońca
Liczba miejsc: ok. 60
Najtańsze danie obiadowe: żurek (8 zł)
Najdroższe danie obiadowe: łosoś smażony na maśle z talarkami ziemniaczanymi i mizerią z koperkiem (25 zł)
Specjalność lokalu: karkówka duszona, pysznie doprawiona, frytki lub kopytka i surówka z kapusty (18 zł)
Opis: Restauracja Parkowa istnieje w Myślęcinku już 15 lat. Na talerzach króluje tutaj kuchnia polska. Jest smacznie i domowo jak u mamy. Oprócz dań głównych w menu znajdziemy również pierogi (10 zł) i desery w postaci jabłecznika lub sernika na ciepło z bitą śmietaną (8 zł).
ŁUKASZ ANTCZAK
ŁUKASZ ANTCZAK
Gdańska 175, tel. 515 630 175
Godziny otwarcia: weekendy 10-20
Liczba miejsc: ok. 50, w ogródku ok. 100
Najtańsze danie obiadowe: kaszanka z grilla (5 zł)
Specjalność lokalu: karkówka duszona w sosie (ok. 15 zł, w zależności od wagi)
Opis: Grill Pod Strzechą zlokalizowany jest w miejscu dawnych terenów wystawowych Myślęcinka, nieopodal przystanku autobusowego i głównych parkingów Leśnego Parku Kultury i Wypoczynku. Specjalnością lokalu są oczywiście dania z grilla. Wszystkie rodzaje mięsa przechodzą tutaj długi proces weryfikacji ? priorytetem jest najwyższa jakość i niepowtarzalny smak.
MATERIAŁY LPKIW
MATERIAŁY LPKIW
Gdańska 181, tel. 52 328 06 21
Godziny otwarcia: codziennie 9-21
Liczba miejsc: ok. 130
Najtańsze danie obiadowe: naleśnik z serem i szpinakiem (9 zł)
Najdroższe danie obiadowe: stek z polędwicy wołowej zapiekany pod serem pleśniowym z sosem pieprzowo-pieczarkowym podany z ziemniakami i surówkami (64 zł)
Specjalność lokalu: polędwiczka wieprzowa nadziewana suszonymi pomidorami i szpinakiem podana z frytkami i zestawem surówek (36 zł)
Opis: Gościniec Soplica w Myślęcinku to miejsce pełne uroku, w którym można odpocząć od codziennego zgiełku. Staropolska kuchnia z autorskimi modyfikacjami to przede wszystkim bogactwo różnorodnych smaków i zapachów. W potrawach można znaleźć wpływ kuchni bałkańskiej, żydowskiej i ukraińskiej. W Soplicy organizowane są wesela, przyjęcia komunijne, chrzciny, uroczystości urodzinowe i spotkania biznesowe.
ŁUKASZ ANTCZAK
ŁUKASZ ANTCZAK
Konna 10, tel. 52 339 77 10
Godziny otwarcia: codziennie 12-22
Liczba miejsc: ok. 50
Najtańsze danie obiadowe: warzywa pieczone w tempurze ułożone na dzikim ryżu (18 zł)
Najdroższe danie obiadowe: stek z polędwicy wołowej z ostrym sosem z kolorowego pieprzu, podany z krokietami i warzywami gotowanymi (61 zł)
Specjalność lokalu: udo z gęsi na młodej kapuście z gotowanymi ziemniakami (39 zł)
Opis: Hotel i restauracja Pałac w Myślęcinku działają w ówczesnym majątku ziemskim zbudowanym na przełomie XIX i XX w. Trzy lata temu gmach przeszedł gruntowny remont i renowację. Budynek sąsiaduje z ogrodem botanicznym. Pałac zaprasza na niedzielne obiady składające się z zupy, dania głównego i deseru (35 zł od osoby). W ofercie nie tylko tradycyjne staropolskie potrawy, ale również bogactwo oryginalnych i egzotycznych składników oraz przypraw skomponowanych przez szefa kuchni w wyborne dania. Jest menu dla dzieci.
ŁUKASZ ANTCZAK
ŁUKASZ ANTCZAK
Konna 14, tel. 503 161 264
Godziny otwarcia: codziennie 11-21
Liczba miejsc: ok. 100, w ogródku ok. 60
Najtańsze danie obiadowe: kluski kujawskie (19 zł)
Najdroższe danie obiadowe: szaszłyk z polędwicy wołowej podany na gorącym kamieniu z pieczonymi ziemniakami i sałatkami (45 zł)
Specjalność lokalu: czernina (10 zł)
Opis: Restauracja Kummerówka znajduje się w Myślęcinku. Jej wnętrze stanowią trzy izby - ,,Duża'', w której szczególną uwagę przyciąga piec i ogień kominka, ,,Mała'' polecana dla małych, biznesowych spotkań i ,,Ogrodowa'' - pomieszczenie, którego nastrój buduje ciągle zmieniająca się przyroda, zaglądająca do wnętrza przez oszklone ściany. W menu dostępne są dania dla dzieci.
ŁUKASZ ANTCZAK
ŁUKASZ ANTCZAK
Wszystkie komentarze