Fiut czyli syrop z buraków Marzeny Przytarskiej

1/10

Fot. Krzysztof Szatkowski / Agencja Gazeta

Ten smakołyk o dziwnej nazwie zdobył wyróżnienie w kategorii Smaki Roku 2011. Powstał z buraka cukrowego.  Warzywo najpierw tnie się na małe kawałki, potem umieszcza w  parowniku, wyciska się sok, a następnie gotuje aż zgęstnieje. Ten ostatni etap trwa bardzo długo, nawet kilka dni. Fiut najlepiej smakuje z mlekiem, herbatą, budyniem, a także jako dodatek do ciast. Skąd jego nazwa?  Podobno stąd, że  ciągnie się jak karmel. O tak... fiuuuut!

Wszystkie zdjęcia
  • Fiut czyli syrop z buraków Marzeny Przytarskiej
  • Podpiwek Kujawski Agnieszki Zamojskiej
  • Pierogi pieczone z mięsem Piekarni Gruczno
  • Smażone ogórki Cioci Kazi autorstwa Iwony Pyry
  • Ser Krzywonos Marka Grądzkiego
  • Ser kozi dojrzewający Łomnicki Bożeny i Daniela Sokołowskich
  • Gouda farmerska z kozieradką Sylwestra Wańczyka
  • Szynka długo dojrzewająca J.M. Spychalscy
  • Szynka z kością Stanisława Borowczaka
  • Lin wędzony Wiesława Porazińskiego