Fot. Arkadiusz Wojtasiewicz / Agencja Wyborcza.pl
1 z 7
Wielkanocne gałganki
Szyte ręcznie z polaru albo bawełny, przypominają pingwina albo kaczkę. Robią furorę wśród dzieci. Piszczące kaczki sprzed kilku sezonów się przy nich nie umywają (co z tego, że piszczą, skoro są twarde i nie da się do nich przytulić?). Zająca wielkanocnego raczej jeszcze nie wyparły, ale za kilka lat, kto wie?
Fot. Arkadiusz Wojtasiewicz / Agencja Wyborcza.pl
2 z 7
Dzbanki do bigosu
Idą na jarmarkach jak świeże bułeczki. Garncarz Tomasz Poraziński twierdzi, że są wykonywane taką samą metodą jak 150 lat temu, dzięki temu są wyjątkowo trwałe. Garnki i dzbanki można wykorzystywać na różne sposoby. - Ale najlepiej przechowywać w nich bigos. Wybornie smakuje - zachwala autor.
Fot. Arkadiusz Wojtasiewicz / Agencja Wyborcza.pl
3 z 7
Wielkanocna kreacja
Powinna być wykonana z wełny. Takie przynajmniej promuje się na jarmarkach. I nie musi to być wcale wełna krajowa, ale może być np. merynos australijski. Gospodyni, które wydziergała z niej tę sukienkę twierdzi, że nie ma lepszej.
4 z 7
Obrazy na jajach
Dziś pisanki nie tylko się farbuje, drapie i maluje, ale dodatkowo tworzy na nich całe obrazy. Jak namalować pełen szczegółów obraz na małym jajku? To wiedzą pewnie tylko ich autorzy. Ewentualna wersja zastępcza - obrazek w postaci kalkomanii można samemu nalepić na jajko.
5 z 7
Rzeźba na zająca
Nadaje się na wielkanocny prezent. Na kiermaszach wielkanocnych można wybierać i przebierać - są np. lalki w strojach regionalnych, wielkanocne baranki albo rozmaite aniołki. Taką rzeźbę można włożyć do gniazdka, obok wielkanocnego zająca z czekolady i innych słodyczy. A potem postawić na świątecznym stole.
Fot. Arkadiusz Wojtasiewicz / Agencja Wyborcza.pl
6 z 7
Zając z siana
Każdy może zrobić go sam. Wystarczą trzy godziny pracy i gotowy. Nie nadaje się do zjedzenia, jak ten czekoladowy, ale za to ile w nim uroku. Świetnie prezentuje się w koszyku, ale tylko wiklinowym.
Fot. Arkadiusz Wojtasiewicz / Agencja Wyborcza.pl
7 z 7
Świeczniki jak pień
Masywny, elegancki, owinięty słomą - tak wygląda świecznik, który powinien stanąć w tym roku na wielkanocnym stole.
Wszystkie komentarze