Fot. Krzysztof Szatkowski / Agencja Wyborcza.pl
1 z 8
Jarmuż kojarzy mi się ze świętami
- Na Boże Narodzenie lubię zaskakiwać gości i przygotowuję dania z różnych stron świata. Obok karpia w sosie migdałowym kładę afrykańskie ziemniaki - mówi Rafał Godziemski, szef kuchni w Słonecznym Młynie. Kucharz poleca Śledzie w marynowanych buraczkach, Ziemniaki z orzechami i jarmużem i Zabielany barszcz z karpia z grzankami
Kliknij i poznaj przepisy Rafała Godziemskiego
Fot. Krzysztof Szatkowski / Agencja Wyborcza.pl
2 z 8
Egzotyczne małże św. Jakuba kontra karp
W domu Marcina Szukaja, który prowadzi lokal Kuchnia. Bar&Restauracja, w święta króluje tradycja. Będą jak zwykle pierogi z kapustą i grzybami, barszcz z uszkami, grzybowa, sałatka śledziowa i oczywiście karp według przepisu babci Ani. Wyrafinowanym smakoszom kucharz proponuje jeszcze sandacza z puree kasztanowym albo przegrzebki.
Kliknij i poznaj przepisy Marcina Szukaja
Fot. Adrian Terlecki / Agencja Wyborcza.pl
3 z 8
Wigilia w nowoczesnym stylu
Zamiast barszczu warto postawić na krem z buraków, a tradycyjne pierogi z kapustą i grzybami zastąpić nowocześniejszym farszem - podpowiada Artur Burzyński z restauracji Porto Bello
Kliknij i poznaj przepisy Artura Burzyńskiego
Fot. Krzysztof Szatkowski / Agencja Wyborcza.pl
4 z 8
Pierogi wigilijne na słono i na słodko
Pierogi nadziewane farszem z maku, rodzynek, migdałów orzechów, miodu i rumu kubańskiego oraz tradycyjne z kapustą i grzybami. To wigilijne propozycje Wojciecha Stawujaka z Pierogarni Bydgoskiej.
Kliknij i poznaj przepisy Wojciecha Stawujaka
Fot. Adrian Terlecki / Agencja Wyborcza.pl
5 z 8
Sushi oprócz/zamiast karpia
Fot. Krzysztof Szatkowski / Agencja Wyborcza.pl
6 z 8
Mistrzowsko przygotowany karp
Nadmiar przypraw może zepsuć delikatny smak ryby, zamiast go wydobyć i podkreślić. Poprzestańmy na świeżych ziołach i cytrynie lub limonce - podpowiada Krzysztof Grzeliński, szef kuchni w hotelu Pod Orłem, który poleca przepisy na karpia, sandacza i łososia
Kliknij i poznaj przepisy Krzysztofa Grzelińskiego
Fot. Krzysztof Szatkowski / Agencja Wyborcza.pl
7 z 8
Najlepsze smaki z rodzinnych stron
8 z 8
Na wigilijnym stole królują pierniczki
Jak Boże Narodzenie, to pierniki. Takie skojarzenie przychodzi nam do głowy niemal automatycznie. Paweł Małecki, mistrz cukiernictwa z Sowy, proponuje pierniczki w dwóch wersjach - do jedzenia i do ozdoby.
Kliknij i poznaj przepisy Pawła Małeckiego
Wszystkie komentarze